Koncept

Peperoncini je organizacija koja finansijski I legalno podržava ljude u potrazi za azilom. Svakome treba biti omogućeno pravo da se brani pred zakonom, bez obzira na to koji pasoš poseduje. Bez ikakvih kritika i predrasuda, mi smo u potuponsti posvećeni cilju da se izbeglo lice pojavi pred sudom i započne proces protiv momentalne deportacije.

        
Kako to funkcioniše:
            
Azilant dobija negativan odgovor u proceduri za traženje azila. To znači da je svaki vid zaštite odbijen i da se od azilanta traži da „napusti zemlju ili će biti deportovan“.
Prvi korak za azilanta tada je da nas kontaktira. Ukoliko nam naš mesečni fond to dozvoljava, odmah stupamo u kontakt sa pristalicama unutar naše organizacije. Oni nam zauzvrat šalju svoje donacije kako bismo pokrili  finansijke troškove za angažovanje stručnih advokata. 
Advokati podnose tužbu i prate azilanta tokom celog procesa. Ukoliko azilant to želi, naši predstavnici će se takođe pojaviti na saslušanju. 
Mi smo u stalnom kontaktu sa svojim pristalicama putem mejla. Ako kod azilanta postoji interesovanje da stupi u kontakt sa osobom koja mu pomaže u procesu, on/ona će pisati i azilantu direktno, u cilju podrške i ohrabrenja.
Ukoliko je konačna presuda pozitivna, BAMF (nacionalna služba za migraciju i izbeglice) mora da preinači prvobitnu odluku, i azilant ostvaruje svoje zakonsko pravo da ostane u zemlji. Pritom, država je zakonski obavezana da pokrije troškove suđenja i advokate. Taj novac se vraća u Peperoncini fond, i mi ga koristimo ponovo kako bismo pomogli drugima.
Ukoliko je konačna presuda negativna, odluka o deportaciji ostaje na snazi. U tom slučaju utrošeni novac se tretira kao donacija naših pristalica i od azilanta se ne traži da ga refundira.
U retkim slučajevima dešava se da azilant već bude deportovan pre završetka procesa (mada ne razumemo zašto je to uopšte moguće). U takvim okolnostima mi dajemo sve od sebe da budemo dostupni azilantu za sva pitanja i nedoumice, i nastavljamo proceduru preko angažovanih advokata. Ako je finalna presuda pozitivna, azilant dobija pravo da se vrati u zemlju.

Schreib einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert